Tandfrembrud og bleudsæt. Er der en forbindelse? - Multi-Mam DK


Tandfrembrud og bleudsæt. Er der en forbindelse?

Når først processen med tandfrembrud begynder vil mange babyer opleve en række symptomer som savl, gnaven på ting, gnidning af ansigtet, pylren, hævede gummer etc. Der er dog et specielt emne der sikkert har været til diskussion mellem mange forældre men også har delt eksperterne rundt om i verden. Er der en sammenhæng mellem tandfrembrud og bleudslæt. Det er ikke helt klart og eksperterne har mange forskellige teorier om forbindelsen mellem de to ting.

Hvad er bleudslæt?

Bleudslæt er meget let at se. Du kan tydeligt se de røde pletter og blanke områder på huden der, hvor huden er i kontakt med den våde ble. Hovedårsagen er den fugtige hud som er mere modtagelig for skader på grund af, at bleen gnider og skaver. Skadet hud er som en dør for bakterier, enzymer og andre aggressive stoffer som findes i urin og afføring.

Kan tandfrembrud forårsage bleudslæt?

Som nævnt før er der ikke noget endegyldigt svar på det spørgsmål. Nogle læger mener, at processen er helt enkel og foregår således: Tandfrembrud , Diarré, Bleudslæt

Processen med tandfrembrud forårsager ekstra produktion af savl og noget af det sluges af babyen. Den øgede mængde savl i babyens mave kan forstyrre fordøjelsen og give en mild diarré som så udvikler sig til hudirritation og bleudslæt. Og hvis dine erfaringer stemmer overens med den teori, er der en vigtig ting at være opmærksom på. Ved svær diarré, specielt hvis det er efterfulgt af sløvhed, opkastning eller feber højere end 38,9o C er det vigtigt at kontakte lægen da disse symptomer ikke er grundet tandfrembrud men muligvis noget helt andet.

På det tidspunkt, hvor den første tand titter frem, går mange mødre over til at amme sjældnere eller stopper helt. Dermed fjernes også den modstandskraft som babyen får fra moderen. Din baby er nu mere modtagelige for infektioner. Dette kan lede til en forvirring hvad angår symptomer. Derfor er det naturligt, at mødre relaterer diarré med tandfrembrud men det er i stedet et tegn på, at babyens immunsystem tager over. Så hvis din baby har diarré så bør du kigge på, om der har været ændringer i dine amningsrutiner og hvis det er tilfældet er det nok en infektion der er tale om. Hvis det ikke er tilfældet bør du kigge efter om der er andre tegn på tandfrembrud. Vær opmærksom på, at diarré kan lede til dehydrering meget hurtigere hos babyer end hos større børn eller voksne så det må ikke vare mere end et par dage.

Diarré kan være noget stressende for huden. Fugt og syre er dårligt for huden og kan føre til bleudslæt.

Selvom mange forældre oplever den rækkefølge hos deres babyer (tandfrembrud, derefter diarré og udslæt) er mange eksperter uenige i den teori. De mener, at diarré og bleudslæt ikke er et udslag af tandfrembrud men andre ting. F.eks. ændringer i kosten (fast føde og frugtjuice), brug af antibiotika, gær- og svampeinfektion, irritation når der bruges et nyt produkt eller berøring af afføring eller urin. En mulig forklaring ligger nok nærmere babyens trang til at bide og tygge; bidning i husholdningsting og ikke desinficerede ting vil medføre at babyen indtager bakterier som kan føre til en mild diarré.