Symptomer på tandfrembrud - Multi-Mam DK


Symptomer på tandfrembrud

Selvom tandfrembrud og deres intensitet varierer meget fra baby til baby er en ting sikker; for mange er det en periode med stress. Så snart tanden begynder rejsen gennem tandkødet og gummerne vil presset på gummerne give smerter og ubehagelige symptomer som f.eks. trang til at bide, nedsat appetit og utidighed.

Tandfrembrud starter omkring seks måneders alder, men kan allerede begynde fra tre måneders alderen og vare til ca. et års alderen. Symptomer ses fra ca. fire dage før tanden kommer frem og til tre dage efter. I den periode vil de fleste babyer opleve mindst et, men ofte flere ubehagelige symptomer.

Typiske symptomer på tandfrembrud

 • Hævede og ømme gummer som babyen bliver med at gnubbe med fingeren på grund af presset fra den kommende tand. En blid massage med din finger eller en fugtig klud kan lindre en smule. En kølig bidering påført en gel kan også hjælpe.
 • Hvis du kigger ind i babyens mund vil du opdage et sted, hvor gummen er rød med en tand der er mere eller mindre synlig. Nogle gange kan det bløde meget lidt eller der kan være en lille blære med blod. Er du i tvivl, bør du kontakte din læge.
 • Overdreven savl, tør det forsigtig af med en blød klud og smør en beskyttende creme på for at forebygge irritation.
 • Biden og sutten på alt i nærheden. Det kan være legetøj, fingre, husholdningsting, dit hår etc. Giv babyen et godt alternativ som f.eks. en bidering eller en kølig våd klud.
 • Din baby kan være rød i ansigtet, nogle gange med rigtig varme kinder. Hvis babyen har feber over 38,9o C, skal du søge læge, da det ikke er et normalt symptom på tandfrembrud.
 • Gnubben af ører og kinder på den side, hvor tanden er på vej frem.
 • Din baby har nedsat appetit, specielt når det gælder fast føde. For nogle babyer kan det at tygge i den periode være ubehageligt, så de afviser maden. Tilbyd kold og blød mad som yoghurt, frugtmos eller smoothie.
 • Søvnforstyrrelser om natten. Det kan være at symptomerne forværres om natten. Den bedste forklaring på det er, at din baby er lidt mere nervøs og træt så alle symptomerne virker lidt stærkere på det tidspunkt.
 • Hoste og gylpen, hvis babyen har slugt noget af den overskydende savl. Først skal det udelukkes, at det er en forkølelse eller allergi. Ellers bør dit barn ikke have problemer med at trække vejret. Hvis barnet sluger savlen kan det nogle gange føre til tynd afføring. I tilfælde af svær diarré skal lægen straks kontaktes.
 • Din baby bliver måske lidt mere nervøs og irritabel i den periode. Der vil være mere gråd end normalt og problemer med at slappe af. Nogle af de ting der er beskrevet overfor kan givetvis hjælpe. Ellers er der ikke så meget mere at gøre end at give masser af knus og kram.
 • I perioden med tanfrembrud vil babyen være tilbøjelig til at putte hvad som helst i munden. Disse ting kan være fyldt med bakterier og dermed udsætte din baby for mavesmerter og diarré. Selvom diarré og efterfølgende bleudslæt ikke bliver betragtet som symptomer på tandfrembrud opleves det alligevel relativt ofte i den periode, fordi babyen putter alt muligt i munden. Forsøg at holde alt hvad barnet har med at gøre rent og desinficeret. Hvis diarréen fortsætter, må du kontakte lægen.