Midler til lindring af tandfrembrud - Multi-Mam DK


Midler til lindring af tandfrembrud

Hvis din baby er ved at få tænder ved du helt sikkert hvor meget det kan belaste familien. Selvom symptomerne kan variere fra baby til baby, vil de fleste opleve mindst én af de mest gængse symptomer som savl, bidning, utidighed og irritabilitet, appetitløshed, søvnforstyrrelser og gnubning af ører og kinder. Symptomerne kommer fra fire dage før tandfrembruddet og varer normalt til et par dage efter. For at hjælpe din baby bedst muligt så tiden kan blive så smertefri som mulig, har vi listet nogle mulige redskaber op som du kan prøve.

Blid massage af gummerne

Blid massage af gummerne føles dejligt for babyen. Du kan bruge din egen finger eller et stykke gaze men husk at alt, hvad du putter ind i babyens mund skal være rent for ikke at risikere en infektion.

Bideringe

Bideringe er “bidelegetøj” som helt sikkert vil distrahere babyen fra at tygge i alt mulig andet fra husholdningen, tæpper og dine smykker. Disse ting er designet til at tygge på og har ikke dele der kan brække af og være farlige for barnet. Men hvis du opdager store skader på ”bidelegetøjet” skal du smide det væk og købe en ny inden det bliver en sundhedsrisiko. Der er mange varianter af bidelegetøj på markedet; gummi, træ, vibrerende ting, plysting etc. Du kan endda finde bidesmykker; vedhæng i et flot design som en del af din egen garderobe og som samtidig er sikker for din baby.

Kold ting

Alt koldt virker smertestillende og bedøvende af et område og dermed lindring af smerten. Det er derfor en våd klud eller en kølig bidering er god til en baby med tandfrembrud. Vær opmærksom på, at disse ting ikke må være frosne, da direkte kontakt med huden kan skade gummerne. En rigtig god beroligende ting kan være at dyppe den rene klud i kamillete og derefter afkøle den i køleskabet. Kamille er kendt for at være afslappende for babyer så det kan helt sikkert hjælpe. Da mange babyer mister appetitten på grund af smerter når de tygger, kan det være en god ide at tilbyde kold æblemos, yoghurt eller anden frugtmos for at lindre ubehaget.

Beskyt huden mod irritation

Et almindelig symptom på tandfrembrud er megen savlen som kan give hudirritation. Tør det af med en blød klud (dub forsigtigt) og smør en beskyttende creme på området.

Gel til lindring af tandfrembrud

Geler der er udviklet specielt til tandfrembrud kan give lindring. Der er en del at overveje, når du vælger en sådan gel da det er vigtigt, at den er helt sikker for din baby. Den må ikke indeholde nogen former for bedøvende ingredienser da det kan skade babyen når det synkes, bedøve halsen og give risiko for kvælning. Gelen må ikke indeholde sukker grundet øget risiko for huller, men det skal samtidig have en god smag. Du kan smøre gel direkte på babyens gummer med din finger eller via en bidering.

Medicin

Hvis ikke noget af det, der er nævnt virker kan du kontakte din læge og få nogle smertestillende tabletter der passer til din baby. F.eks. paracetamol.