Kan tandfrembrud give feber? - Multi-Mam DK


Kan tandfrembrud give feber?

Tandfrembrud starter allerede ved seks måneders alderen. Selvom rækkefølgen af tænderne ofte er den samme kan tidspunktet variere meget. Vær ikke overrasket hvis din baby begynder at få tænder allerede ved tre måneders alderen. De fleste babyer vil have fået deres mælketænder inden det fyldte 3. år. Omkring seks års alderen vil de begynde at blive erstattet af de blivende tænder. Den proces varer et godt stykke tid indtil visdomstænderne viser sig mellem 17 og 21 års alderen.

Tandfrembrud kan være meget ubehagelig for både babyen og forældrene. Normalt begynder det hele omkring fire dage før tænderne bryder igennem og varer til et par dage efter. I den periode vil babyen have en række symptomer som savl, irritabilitet, bidetrang, gnubning af gummer, suttetrang og nedsat appetit på fast føde etc.

Høj feber er ikke et tegn på tandfrembrud

Der er også en gammel myte blandt forældre gående på, at feber kan være tegn på tandfrembrud.

Let forhøjet feber kan forekomme i perioden med tandfrembrud. Det kan være fra dagen før og den dag tanden bryder igennem gummerne. Men en temperatur over 38,9o C er ikke grundet tandfrembrud men noget der skal tages alvorligt og kontrolleres af en læge.

Nogle forældre tror, at en løbende næse og et host også kan være på grund af tandfrembrud men det er nok bare en almindelig forkølelse.

Selvom både forældre og eksperter nogle gange er uenige om hvad er skyldes tandfrembrud er der en ting de kan blive enige om. Alvorlige symptomer må ikke ignoreres og henføres til tandfrembrud. Derfor skal du, hvis din baby en af de følgende symptomer ved tandfrembrud:

  • Temperatur højere end 38,9o C
  • Hoste
  • Løbende næse
  • Nedsat urinering
  • Nedsat urinering
  • Svær diarré

Kontakte din læge. Disse symptomer kan være tegn på en infektion og kræve en læge for den rette behandling.