Sårheling - Multi-Mam DK

Et fugtigt miljø omkring det skadede område vil nedsætte den naturlige fordampning af huden. Sår heler bedst i et fugtigt miljø uden dannelse af sår og skorper. Selv et almindeligt kompres med te eller vand er bedre end ingen behandling. Et kompres reducerer smerter og dannelsen af sårskorper på brystvorten. (Ziemer)

Når brystvorten behandles udfra de almindelige anbefalinger med lufttørring og hårtørrer vil der komme sårskorper som babyen ofte løsner under amningen. Dermed begynder det igen at bløde og igen vil der kommer sårskorper. Det vil fortsætte og dermed skabe en meget ubehagelig periode for moderen.

I begyndelsen af 70’erne blev det slået fast, at et fugtigt miljø uden sårskorpe forbedrede cellefornyelsen i det skadede område og dermed ophelingen (Rovee 1972). I dag behandles sår ud fra disse metoder. Olier med E-vitamin bidrager ikke til en hurtigere sårheling. Olie forbliver på hudens overflade og kan give en umiddelbar lindring. Tør og skadet hud mangler ikke olie, men vand.

Det er ikke muligt at tilføre fugt til huden udefra. Det skal ske indefra. Ved at hjælpe huden med at forebygge fordampning kan den holde bedre på dens egen naturlige fugt.

Det vigtigste for en mor med skadede brystvorter er ikke hvor lang tid det vil tage for brystet at hele op, men hvor hurtigt smerterne kan lindres.