Multi-Mam for professionelle - Multi-Mam DK

Indtil 1930’erne var amning det mest udbredt. På det tidspunkt blev modermælkserstatning produceret af modificeret komælk, udviklet som et symbol på et velhavende samfund. Det ledte til et markant fald i amming.

I vor tid er amning igen oppe i tiden. Det er fordi der siden 60’erne har været adskillige studier der dokumenterer fordelene ved amning.. Brystbørn bliver ikke så nemt syge med f.eks. Forkølelse, diarré eller øreinfektioner. Dertil kommer at brystbørn ser ud til ikke at være så disponeret for allergi. Og til sidst er amning vigtig for både babyens og moderens spukiske velbefindende.

Amning kan selvfølgelig også være en mindre behagelig periode for moderen på grund af tilbagetrukne brystvorter, smertefuld brystvorter, brystbetændelse, trøske hos både mor og baby, konstant løb af mælk og den sociale del af det og manglende mælk, som kan føre til skyld og utilstrækkelighed.

Et normal suttende baby fører til synlige ændringer af huden på brystvorterne, specielt hævelse og skorpedannelse. Blærer, betændte områder og afskalning ses også ofte. (Ziemer 1993). Undersøgelser viser at ca. 80-95% af alle ammende mødre vil opleve et eller andet niveau af ømhed hvoraf 26% har meget ømme brystvorter (Newton 1952, Walker 1989).

Smertefulde brystvorter kan hæmme tilløbet af mælk. Når moderen bliver mere urolig og nervøs kan det være at det starter en ond cirkel.

Skadede brystvorter kan være årsag til bakterie infektioner som f.eks. Candida Albicans eller staphylococcus Aureus og dermed øge risikoen for brystbetændelse (Amir 1991, Livingstone 1999).

Det vigtigste i forebyggelsen af skadede og smertende brystvorter er en korrekt siddestilling og sutteteknik.

Der er også andre faktorer der spiller ind ved skadede/revnede brystvorter. Produkter der fjerner det naturlige fedtlag fra brystvorterne (sæbe, shampoo), trøske og eksem eller en tendens til tør hud. Stor hygiejne med de rigtige produkter er vigtig.

De gamle husgeråd siger at ved revnede og sårfyldte brystvorter er det vigtigt at holde brystet tørt. Det er således at sår heler bedst i et fugtigt miljø uden sår og skorpe. Derfor siger man i dag at der skal skabes et fugtigt miljø, da det sinker fordampningen af den naturlige fugt i huden.

I dag er den viden vi har om vigtigheden af amning ledsaget af mere viden om hvorledes vi forebygger og behandler det besvær som ammende mødre oplever.

Mere information: