Cana Buttenschøn - 10 gode råd om amning - Multi-Mam DK

10 gode råd om amning - jordmoderonsdag

Af CanaButtenschøn.dk

  1. Ro og hvile. Selvom det kan være fristende at holde sig vågen for at kigge på sin sovende baby, så er det altså smartere at bruge tiden på at sove selv. Kroppen skal have tid til at restituere oven på fødslen, så den kan få noget energi til at få lavet en masse dejlig mælk til baby.
  2. Få amningen set. Allerede når barnet sutter for første gang, er det en god idé at få nogen som véd noget om amning til at se om sutteteknikken er korrekt.
  3. Vent med besøgene. Selvom det kan være svært at sige fra overfor de mange gæster, som gerne vil byde det lille nye familiemedlem velkommen, så vent med de mange besøg indtil amningen kører. Lad kun dem du føler dig 100% tryg ved (og ikke blufærdig overfor) komme i de første dage.
  4. Baren er altid åben! Lad baby sutte når baby vil sutte i de første dage. Des hyppigere barnet sutter, des mere mælk vil der kommer i brysterne.
  5. Drik og spis! Uden mad og drikke duer ammehelten ikke. Prøv for eksempel denne musliopskrift, som skulle være særligt ammevenlig.
  6. Brug gode produkter. Næsten uanset hvor god en sutteteknik du og din baby har, vil brystvorterne blive ømme – og ofte også revnede og ødelagte. Til dét kan jeg varmt anbefale Multi-Mam Balm og Multi-Mam Kompressor, som begge indholder 2QR-komplex, som neutraliserer skadelige bakterier og skaber et plejende miljø, som støtter naturens egen heling. Multi-Mam Balm er smaddergod allerede fra amningens første dag (eller i graviditeten, hvis man døjer med tørre og ømme brystvorter), fordi den hjælper med at genopbygge brystvortens naturlige fedtlag, som baby suger væk, imens Multi-Mam kompressor er eminent, hvis der kommer sår eller revner i brystvorterne, fordi den skaber et fugtigt miljø og forebygger infektioner; begge naturligvis imens det gode 2QR-kompleks holder bakterierne på afstand, som jeg fortæller mere om i videoen ovenfor.
  7. Det handler om udbud og efterspørgsel. Husk, at des mere du ammer, des mere mælk vil der komme.
  8. Mælk eller ødem? På 3.-4.dagen vil brysterne typisk vokse rigtigt meget, men ofte er det faktisk ikke på grund af mælk, men på grund af væske. Samtidig vil barnet måske have sværere ved at få ordentligt fat og det hele kan føles som noget værre møg. Men hav tålmodighed; efter et døgns tid forsvinder hævelsen og mælken kommer (og brysterne er stadig kæmpestore, men altså, nu fyldt med mælk).
  9. Giv det en ærlig chance, hvis du rent faktisk ønsker at amme. Det kræver typisk mindst én uge før det begynde at spille. Hvis du efter en uge stadig oplever store problemer, er det på tide at få involveret sundhedsplejersken, som kan give ammevejledning.
  10. Tro på dig selv – men stop i tide. Næsten alle kvinder kan med alle disse tips, en god portion vilje og en pokkers masse arbejde sagtens få etableret en succesfuld amning, men husk, at en god mor ikke sidder i brysterne og at amning ikke skal være for enhver pris. Det skal – hvis man vil – selvfølgelig have en ærlig chance, som jeg nævner ovenfor, men hvis man på tredje måned græder hver gang baby skal lægges til brystet, så er man – måske – gået lidt for langt i kampen for amningen.

Derudover er det enormt vigtigt at bruge en masse tid hud-til-hud med sin baby. Når man ligger hud-til-hud med sin baby, frigives en masse oxytocin – kærlighedshormonet – som også er dét, der får mælken til at løbe i brysterne. Så af med tøjet på dig og baby og ind under dynen – og når du så går i bad, kan farmand sagtens overtage tjansen. For hyggens – og deres samværs skyld, selvfølgelig. Bare fordi kvinden ammer, kan manden jo stadig godt have en masse dejlig nærhed med babyen, ikke sandt?

Kys fra Cana

Hvis du har fået lyst til at læse mere om, eller erhverve dig, nogle af Multi-Mams produkter, kan det gøres HER