Tilstoppede mælkekanaler - Multi-Mam DK


Tilstoppede mælkekanaler

Mælkekirtler er små kanaler der fører mælken fra de kirtler, der danner mælken og ud til brystvorten. Når babyen starter med at sutte, trækker muskelcellerne i brystet sig sammen og presser mælken ud gennem disse kanaler. Men hvis mælkeproduktionen alligevel er højere end den mælk der aftages vil der ophobes mælk i brystet. Det ophobes og hindrer et normalt gennemløb. Det kaldes en tilstoppet mælkekirtel. Det kan udvikle sig til en infektion eller brystbetændelse hvis der kommer bakterier ind i mælkekanalen. Derfor skal en tilstoppet mælkekanal behandles med det samme for ikke at skabe yderligere problemer.

Sådan genkender du en tilstoppet mælkekanal

Symptomerne er:

 • En hård knude i det ene bryst
 • Brystet er følsomt, rødt, hævet og bliver varmt ved berøring
 • Knuden bliver mindre efter hver amning
 • Mælkeproduktionen daler
 • Mælken bliver tykkere, senet eller meget fedtet

Hvis du begynder at få feber og bliver udmattet kan det være, at tilstoppelsen har udviklet sig til brystbetændelse og så skal du søge læge.

Almindelige årsager til en tilstoppet mælkekanal

I normale tilfælde vil en tilstoppet mælkekanal forekomme hvis brysterne ikke tømmes helt for mælk hver dag. Det kan ske hvis:

 • Hvis din baby har problemer med sutteteknikken, et for kort tungebånd etc.
 • Hvis du forlænger intervallerne mellem amningerne på grund af ømme brystvorter.
 • Hvis du har besluttet at fravænne dit barn med en ”kold tyrker”.
 • Hvis dine bryster er under pres hver dag på grund af en forkert amme-bh, stramt tøj eller hvis du sover på maven.
 • Hvis du er stresset og dit immunforsvar er blevet svagt.
 • Hvis du har sprunget over nogle amninger eller intervallet er for langt.

Hjemmemidler til hjælp ved en tilstoppet mælkekanal

Det vigtigste du kan gøre er at fortsætte med amningen. Din mælk er helt sikker for dig og din baby og det vil hjælpe helingsprocessen hvis du ammer så ofte som muligt. Hvis det ikke er muligt, kan du malke mælken ved hjælp af en brystpumpe eller bruge hånden.

For en hurtig bedring kan du sørge for masser af hvile, drikke meget vand og spise sundt. Derudover kan et varmt kompres før amning gøre, at der presses mere mælk ud og at der aftages mere mælk ved amningen. Du kan også massere dit bryst blidt i et par minutter før og under amningen.

Am din baby uanset hvornår du bemærker tegn på sult. At holde sig strikt til et skema kan gøre, at der bliver for lang tid mellem amningerne og det kan forårsage ophobning af mælk. Når din baby har tømt et bryst tilbydes det andet bryst. Næste gang startes med det bryst som du sluttede med sidst. At tømme brysterne hver dag vil hjælpe på fraløbet og forebygge flere tilstoppede mælkekanaler

Hvis du har meget stærke smerter kan du tage paracetamol, som vil give lindring. Et koldt kompres kan også hjælpe og anvende dem mellem amningerne for at lindre smerterne og forebygge infektion.

Hvis symptomerne fortsætter efter 24 timer med hvile, flere amninger, et varmt kompres og blid massage, bør du kontakte din læge.