Tilbageløb - Multi-Mam DK


Tilbageløb

Du har måske bemærket, at din baby spytter mælk ud under amningen eller lige bagefter. Det kaldes refluks og er helt norma ltog du skal ikke være bekymret. Refluks forekommer hver gang babyen sluger mere mælk end deres meget lille spiserør kan klare og det gør, at den overskydende mælk løber tilbage. Statistikkerne fortæller, at 50% af de nyfødte dagligt har refluks men hos de fleste går det væk med tiden, og er helt væk omkring et års alderen. Både brystbabyer og babyer der får modermælkserstatning kan have refluks.

Refluks kan også være “stille” hvis din baby igen sluger den mælk der kommer op i stedet for at spytte det ud. Hvis du bemærker, at din baby synker selv efter amningen er det ”stille” refluks der er årsagen.

Hvis din baby er meget sulten og hurtig går i gang med at sutte, hvis dit bryst er overfyldt eller hvis din baby sluger for meget luft fordi brystvorten slippes ofte, kan du opleve refluks.

I nogle tilfælde kan refluks være et tegn på andre ting, som f.eks. intolerance over for f.eks. komælk eller gastro esophagal refluks sygdom. Men hvis din baby tager normalt på i vægt og ikke har andre symptomer er refluksen udelukkende noget, der kan være irriterende for dig på grund af den rengøring det kræver men ikke andet.

Hvis refluks sker flere gange om dagen eller hvis der er andre symptomer som f.eks. synke, problemer med at sluge, irritabilitet, gråd, grøn eller gul opkast, værker med ryggen under amning eller ikke tager normalt på i vægt skal du søge læge.

Sådan hjælper du din baby med refluks

De generelle anbefalinger vedrørende hvordan man letter ubehaget ved refluks er:

  • Am din baby ved at sidde op.
  • Lad dit barn bøvse hver gang du ammer.
  • Hold babyen opret i ca. 20 minutter efter hver amning.
  • Undgå lange pauser mellem amningerne og undgå ”heftig” amning.
  • Undgå lange pauser mellem amningerne og undgå ”heftig” amning.
  • Løft den ene ende af babyens madras så hovedet er placeret lidt højere end fødderne.

Hvis din babys refluks er alvorlig vil din læge anbefale en af de gængse metoder til lindring. Det første er at kontrollere om din baby har allergi overfor komælk. Fjern mælk og mejeriprodukter som ost og yoghurt og observér om din babys tilstand bedres. Hvis det viser sig, at den protein der er i komælk ikke er årsagen til refluksen, vil lægen anbefale et børnemiddel mod for meget mavesyre. Det hjælper med at neutralisere den mavesyre der er skyld i smerterne og irritation; eller et fortykningsmiddel til den udmalkede mælk eller modermælkserstatning. Sidstnævnte er en gammel metode som ikke er klinisk bevist så kontakt ikke lægen før en af disse er prøvet.