Sutteteknik - Multi-Mam DK


Sutteteknik

En rigtig sutteteknik er nødvendig for en succesfuld og smertefri amning. Sutteteknik er den måde hvorpå babyen griber om brystvorten og området omkring. En god sutteteknik gør, at babyen kan få mælk nok og samtidig beskytter dine brystvorter mod ømhed og bristninger. Dårlig sutteteknik kan føre til dårlig mælkeproduktion, og at babyen ikke tager hurtig nok på i vægt. Sutte problemer er helt normalt og meget hyppige. Det er rigtig vigtigt at få en god start (gerne indenfor de første timer) og hurtigt at tackle de problemer der måtte komme hen ad vejen.

Hvordan sikrer man en god sutteteknik

Når barnet sutter rigtigt vil hele brystvorten og området omkring være inde i babyens mund med selve brystvorten placeret inderst i babyens mund. Babyens tunge dækker for de små tænder i undermunden for at beskytte brystvorten. Det er grunden til, at vi informerer om at amning i begyndelsen kan være lidt besværlig indtil sutteteknikken er helt på plads. Herefter vil det være helt smertefrit.

Andre tegn på god sutteteknik er en svag kildende fornemmelse og det at observere, at barnet synker mælken. Dertil kommer, at hvis det er smertefrit og babyen gradvist tager på i vægt, så er du sikker på du har amningen under kontrol.

Dårlig sutteteknik skal afbrydes. Put din finger forsigtig ind i siden af babyens mund og giv lidt plads til at brystvorten kan slippes. Derefter kan du forsøge igen.

Sådan hjælper du dit barn til en god sutteteknik

Amning tager tid så sæt dig i en god stilling som det første. Du kan enten sidde let tilbagelænet eller ligge ned, helt hvad du selv føler for. Hav nogle puder som støtte til din ryg, hoved eller mellem knæene. Hvis det er muligt kan det være godt at amme i et mørkt, stille rum med et minimum af forstyrrelser. Det vil hjælpe både dig og din baby til en god amning. Dog skal det ikke være så afslappende, at barnet falder i søvn. I så fald kan du forsigtig vække babyen ved at nusse fødderne eller bevæge benene.

Der er mange stillinger der kan være gode som støtte til en god sutteteknik. At vugge babyen i dine arme foran dig, holde babyen fast som en fodbold under armen eller liggende ved dig i sengen. Du skal finde det der er bedst for dig, bare babyens hoved og krop vender ind mod dit bryst og babyens ligger tæt ind til kroppen. Babyens hoved skal være på samme niveau som brystvorten, så babyen ikke skal strække sig efter brystvorten.

Derefter tages brystet i hånden og med et let pres klemmes et par dråber mælk ud. Brystmælk er godt til at beskytte brystvorten fra at blive beskadiget og revne men det vil også være et signal til babyen om at åbne munden og fange brystvorten. Brug din hånd til at føre brystvorten ind i den bagerste del af munden før munden lukkes omkring brystet og tryk babyen ind til dig. Kinden skal ligge ind til brystet med næsen vendt lidt væk så der kan åndes frit.

Hvis der er problemer med sutteteknikken må du endelig søge hjælp. Tal med din læge, din sundhedsplejerske/ammerådgiver, ven eller et familiemedlem som har erfaring med amning.