Smerter i brystet under amningen - Multi-Mam DK


Smerter i brystet under amningen

Mange mødre stopper med at amme før det anbefales på grund af de smerter og det ubehag de føler hver dag. Det er helt forståeligt, at smerter gennem lang tid kan gøre, at man øger perioden mellem amningerne og vi har derfor lavet en kort liste over de mest hyppige årsager til dette.

Tilløbsrefleksen

Det er en normal følelse. Du kan mærke en flygtig smerte i brystet på grund af de muskelsammentrækninger der gør, at mælken presses ud af brystet under amningen. Følelsen kan være mild, som en lille kilden og den kan føles stærk, som en stærkt tryk. Med tiden vil du blive vant til det og det vil ikke bekymre dig.

Ømme brystvorter

Den mest almindelige grund til ømme brystvorter er, at babyen ikke sutter rigtigt. Det betyder, at babyen kan ligge og gnave og tygge på brystvorten i stedet for at sutte og det fører til rifter, revner og sårfyldte brystvorter. Den tilstand kan være meget smertefuld så et råd er, først og fremmest at finde en god ammestilling hvor babyen ligger godt og sutter rigtigt.

Når babyen ligger rigtigt vil såvel hele brystvorten og det omkringliggende område være inde i munden. Brystvorten skal være placeret bagerst i babyens mund så mælken løber direkte ned i halsen. Vip babyens hoved let bagover og tryk kinden ind til brystet mens du sørger for at holde næsen væk fra brystet, så babyen frit kan trække vejret. Din arm skal være under babyens skulder så hovedet kan støttes og kroppen kan holdes tæt ind til brystet. Husk på dette og prøv så forskellige metoder for at finde den måde der passer bedst – du kan evt. prøve at sidde i en stole der kan vippe, ligge ned med din baby ved siden af eller sidde op med babyen liggende på en pude foran dig. Hvis brystvorterne allerede er beskadiget, kan du bruge et brystkompres som vil hjælpe med ophelingen af brystet. Du kan også beskytte dine bryster med en balm ind imellem amningerne men vær sikker på, at den er sikker for babyen af sluge og ikke skal tørres af.

Trøske

En svampeinfektion på brystvorten og i babyens mund kan nogle gange trænge ind i mælkekanalen og forårsage smerter. Tilstanden behøver behandling og du skal søge læge.

Overfyldning

En tilstand der ofte opstår i de først dage efter fødslen eller hvis du ikke ammer ofte nok (f.eks. hvis du er ude og rejse, har sprunget en amning over eller har glemt at malke ud). Det kan betyde, at brystet bliver fyldt med mælk og hævet og varm ved berøring. Hvis du har en nyfødt, skal du ikke være bekymret. Det går over så snart en god ammerutine er på plads. Hvis du er ude at rejse eller har travlt skal du overveje at malke ud inden brystet bliver overfyldt.

Brystbetændelse

Hvis du bemærker rødme, hævelse, smerter og varme ved berøring i et område af brystet, nogle gange efterfulgt af feber og ledsmerter, kan det formentlig være brystbetændelse. Årsagen til brystbetændelse er i hovedreglen en dårlig ammeteknik som betyder, at der ophobes mælk i brystet. Andre årsager kan være: en tilstoppet mælkekanal, der stopper mælken fra at komme ud og som kan føre til en infektion, en bakterie trænger ind gennem en rift eller et sår i området omkring brystvorten eller kanalåbningen. Du kan stadig fortsætte med at amme din baby men du bør kontakte din læge for den rette behandling.