Sådan stoppes amning - Multi-Mam DK


Sådan stoppes amning

Amning er uden tvivl utrolig godt for både mor og baby. Det er derfor eksperterne anbefaler amning indtil babyen er mindst et år gammel. Uanset hvad du vælger, vil tiden komme hvor du bliver nødt til at fravænne din baby fra brystet. Det kan være en meget følelsesmæssig periode. Du vil opleve forskellige følelser – en smule nedtrykthed blandet med glæde og forventning. Mange mødre er forvirrede omkring om de skal stoppe pludseligt eller gradvist. Derfor giver vi dig nogle praktiske måder som kan hjælpe dig med af få en stressfri fravænning af din baby.

Hvornår skal jeg stoppe med at amme?

Der er flere forskellige måder hvorpå du kan finde det rigtige tidspunkt for fravænning. Det mest almindelige er gradvist at springe en amning over og evt. erstatte med fast føde. Hvis du skal tilbage på arbejde kan det ofte være svært at fortsætte med de daglige amninger og du kan derfor amme morgen og aften. Når din baby spiser fast føde og ammes morgen og aften kan du vælge at stoppe disse amninger med en ”kold tyrker”. Du kan også beslutte, at lade din baby vise dig hvornår den er parat til at stoppe. Det sker normalt mellem to og fire års alderen da babyen gradvist mister interessen.

Den gradvise tilgang er oftest nemmere for babyen og det hjælper med at forebygge overfyldning og brystbetændelse da mælkeproduktionen gradvist vil aftage.

Hvor lang tid tager fravænningen?

Det er individuelt. Det kan tage fra to til seks måneder afhængigt af, hvor hurtigt din baby tilpasser sig.

Fravænningsperioden

Hvis du fravænner din baby efter det fyldte et år kan du starte med at tilbyde en lille portion fast føde lige efter amningen. Når babyen spiser godt kan du prøve med fast føde inden amningen og gradvist lade den faste føde tage over. Ved at fjerne en amning hver dag og vente på, at dine bryster tilpasser sig vil du også minimere risikoen for brystbetændelse.

En anden god måde at starte fravænning på er at skubbe amningen f.eks. med 15 minutter pr. gang. Når din baby ender med kun at blive ammet inden sengetid kan du tilbyde lidt vand eller mælk i stedet. Hvis overgangen er hård for dig kan det være en god ide at lade faderen putte barnet.

Hvis det bliver nødvendigt at stoppe med at amme inden babyen fylder et år, kan du erstatte brystmælken med modermælkserstatning. Den bedste måde at skifte for din baby er at kombinere disse to og gradvist lade modermælkserstatningen tage over.

Der kan også være medicinske grunde til at stoppe med at amme. Kontakt din læge for spørg om råd omkring hvorledes du fravænner din baby.

Amning er mere end bare at spise for din baby. Det giver også en følelse af tryghed, sikkerhed og nærhed så prøv at give det på andre måder. F.eks. ved leg, højtlæsning eller bare simpel nærhed.

Hvis der sker store forandringer i din babys liv, som f.eks. flytning, du starter nyt job eller babyen har været syg for nylig, vil det nok ikke være det bedste tidspunkt for fravænning. Fravænning tager tid så forhast ikke og vær tålmodig.

Når du stopper med at amme vil det være nødvendigt for dine hormoner at blive reguleret. Det kan have indflydelse på dit humør og du kan føle dig lidt ked af det. Hav lidt tid til dig selv, slap af eller tilbring noget tid med dine venner. Og vær ikke bekymret. Fravænning betyder kun, at din baby fremover spiser fast føde og du kan stadig nyde det fantastiske følelsesmæssige forhold du har bygget op til din baby.