Sådan øger du mælkeproduktionen? - Multi-Mam DK


Sådan øger du mælkeproduktionen?

Hvis du er bekymret for, om du producerer mælk nok til din babys behov kan det være en hjælp at vide, at du ikke er alene. Mange mødre rundt omkring i verden deler den samme bekymring. Hvis din baby tager på i vægt løbende, har et tilstrækkeligt antal våde bleer og afføringer dagligt, hvis din bryster føles lettere og blødere efter amning får din baby helt sikkert den mængde mælk det behøver. Måtte du have nogle spørgsmål eller bekymringer bør du kontakte din læge eller sundhedsplejerske/ammerådgiver. Nedenfor kan du finde nogle gode råd til, hvordan du kan øge din mælkeproduktion hvis du føler du ikke producerer nok eller bare gerne vil forebygge problemer.

Den første ting du skal huske når det drejer sig om mælkeproduktion er, at det er tæt forbundet med efterspørgslen – jo mere du ammer, jo mere mælk vil brysterne producere. Am uanset hvornår din baby viser tegn på sult (øget aktivitetsniveau eller tyggen på fingre), helst før de begynder at græde. Lad være med at sætte amningen ind i et skema, men stol på dig selv og babyens indre ur vil fortælle dig præcis hvor ofte og hvor længe. Der vil også være dage hvor din krop skal vænne sig til ændrede behov hos din baby. På disse dage vil din baby være mere rastløs, urolig og kræve mere mælk. Efter to til tre dage vil alt blive normalt igen, din krop har tilvænnet sig og din baby vil igen være tilfreds. Sådanne dage vil komme med jævne mellemrum i løbet af det første år og ofte være sammenhængende med et stort skridt i babyens udvikling. Hvil rigeligt disse dage og am din baby så ofte det behøves. Hvis babyen ikke tager på i vægt så hurtigt som du ønsker eller det gør ondt at amme kan årsagen være forkert amning. Spørg din sundhedsplejerske/ammerådgiver, en ven eller familiemedlem som har erfaring med amning. Korrekt amning sikrer din babys ernæring og beskytter dine brystvorter fra at blive skadede og smertende.

Du kan stimulere mælkeproduktionen ved at malke ud mellem amningerne. Det er kun nødvendigt hvis din baby ikke tager på i vægt eller ikke har nogle våde bleer.

Undgå at give din baby modermælkserstatning, hvis det er muligt. Det er på grund af mælkeproduktionen. Hvis din baby drikker modermælkserstatning drikker det mindre og mælkeproduktionen vil gradvist aftage. Undgå også at bruge sut, sutteflasker indtil amningen fungerer. Det kan skabe forvirring for barnet og ende med at barnet nægter at amme.

Under amningen kan en blid massage af brystet hjælpe, ikke med mængden af mælk, men med at åbne mælkekanalerne og sikre et godt flow.

Nogle gange kan det føles trygt at veje dit barn før og efter et måltid men vær opmærksom på, at i begyndelsen drikker barnet ganske små mængder.

Forskere har ikke givet noget endegyldigt svar på, om specifikke fødevarer kan påvirke amningen så tag alle gode råd med en gran salt. Nogle fødevarer der spås at øge mængden af brystmælk er frø (f.eks. fennikel, kommen, sesam og dild), hvidløg spinat, linser, nødder og tørret frugt, hvede og grød, ingefær og gulerødder

Hvis du beslutter dig for at eksperimentere med nogle af disse ingredienser skal du være opmærksom på at give det i moderate mængder, og som en del af en sund og balanceret diæt. Inden du starter nogen form for behandling eller urtemedicin bør du kontakte din læge.

En anden almindelig årsag til nedsat mælkeproduktion er stress. At have en nyfødt kan være stressende så tillad dig selv og din baby noget tid til at lære hinanden at kende og hvile sammen. Hvis det er muligt så nedsæt dit aktivitetsniveau og anvend tiden sammen med din baby. Vær ikke ked af at spørge venner og familie om hjælp. Am din baby i det roligste og mest stille rum. Det vil hjælpe både dig og din baby med at have fokus på amningen. Specielt på de dage, hvor din krop skal tilpasse sig de ændrede behov din baby har. Hvis din baby er pylret og utidig kan det være en hjælp at tale med andre nybagte mødre i samme situation. Med genkendelse og forståelse kan I hjælpe hinanden gennem denne periode.