Pleje af brystvorter - Multi-Mam DK


Pleje af brystvorter

At amme tager et stykke tid at vænne sig til. Følelsen er ny og måske en smule ubehagelig. Men du bliver hurtig vant til det så smerter ikke vil fortsætte med at være en del af ligningen. Normalt er smerter et tegn på, at noget er galt. Den mest almindelige årsag er en forkert teknik. For at gøre amningen behagelig og smertefri har vi listet en række generelle gode råd om pleje af bryst- og brystvorter.

Sådan plejer du dine bryster og brystvorter i amningsperioden

De generelle anbefalinger om hygiejne er ret enkle. At skylle brystet med varm vand når du er i bad burde være nok. Undgå at bruge shower gel, skumbad eller andre midler der indeholder sæber på dine bryster. De kan være udtørrende, fjerne det naturlige hudfedt og forårsage irritation og give revner. Efter badet – lad brystvorterne lufttørre.

En god ide kan være at presse et par dråber mælk ud af brystet efter amning og fordele det på brystvorten. Du kan også anvende en balm til brystvorten som vil pleje huden og beskytte mod skader. Når du vælger en balm til brystvorterne så vær sikker på, at brystet ikke behøver at bliver aftørret inden amning og at den er sikker for babyen at sluge. At skulle rense brystvorten inden amningen bevirker udtørring og de bliver mere udsatte for skader. Det at kunne lade balmen sidde under amningen giver en øget beskyttelse og er meget nemmere at bruge.

Brug en amme-bh af åndbart stof som tillader huden at ånde og dermed skabe et sundt miljø for brystet. Det modsatte giver en god grobund for bakterier og kan forårsage infektion. Skift ammeindlæg ofte så du ikke går for længe rundt med fugtige ammeindlæg.

Hvad gør du hvis brystvorterne bliver ømme?

Hvis du oplever smerter ved amning må du endelig spørge din sundhedsplejerske/ammerådgiver eller din læge. God sutteteknik fra starten vil hjælpe med at forebygge ubehag. Hvis du har spørgsmål eller er bekymret, må du endelig spørge.

Hvis dine brystvorter allerede er ømme kan du anvende kompresser som vil gøre ophelingen hurtigere. Hvis smerterne er stærke kan kolde kompresser give en smule lindring men læg dem ikke direkte på huden. Hvis smerterne er meget stærke kan du presse et par dråber mælk ud af brystet ved hver amning for at forebygge brystbetændelse. Den mælk er god nok at tilbyde din baby. Du kan enten malke ud med hånden eller bruge en brystpumpe. Vort råd er først at tale med en sundhedsplejerske/ammerådgiver for at finde ud af, hvad der er bedst for dig.

Nogle gange kan årsagen til ømme brystvorter være trøske. Hvis det er tilfældet, skal du kontakte din læge for den rigtige behandling både til dig og din baby, da babyen sandsynligvis også har trøske i munden.

Hvis du har ømme brystvorter kan du tilbyde babyen det bryst der er mindst ømt, da babyen sutter kraftigst på det bryst hvortil det lægges til først. Når du har ammet et stykke tid kan du skifte. Du kan også prøve forskellige ammestillinger. Find ud af hvad der er bedst for dig og din baby og sørg for rolige omgivelser uden forstyrrelser. Så kan både du og din baby fokusere på amningen. Dette kan afhjælpe bid eller at babyen gnaver på brystvorten.