Overfyldning - Multi-Mam DK


Overfyldning

Når din baby bliver født vil dine bryster begynde at producere råmælk, en flydende væske fyldt med næringsstoffer og antistoffer der beskytter den nyfødte mod infektioner. To til fire dage senere, vil dine bryster begynde at producere mælk. De begynder at føles tunge, hævede og varme. Det kaldes overfyldning, er normalt og kan vare fra et par dage til flere uger. Hvis den overskydende mængde mælk ikke kommer ud, enten ved amning eller via en brystpumpe vil brysterne begynde at gøre ondt og føles hårde. Det kan være ubehageligt for moderen og samtidig gøre amningen sværere for babyen.

Overfyldning sker oftest indenfor de første dage efter fødslen, men kan også ske når ammerutinerne er på plads og du, af en eller anden grund, springer en amning over; hvis amningen stopper eller babyen tager mindre end normalt. Det mest normale er, at barnet ligger forkert, ikke sutter rigtigt og derved bliver dine bryster overfyldte med mælk.

Hårde brystvorter kan gøre det svært for babyen at sutte, babyen prøver at sutte hårdere og du ender med revnede og sårfyldte brystvorter. Nogle mødre beslutter derfor at springe amningen over et par gange for at brystvorterne kan få ro til at heles. Det medfører bare endnu mere overfyldning af brystet. Langvarig overfyldning kan medføre, at mælkeproduktionen stopper eller udvikler sig til brystbetændelse.

Sådan opdager du overfyldning

Typiske symptomer kan være:

  • Spændte, hævede og ømme brystvorter der er røde og varme ved berøring og føles klumpede
  • Spændte, flade brystvorter
  • Hævelse og ømhed ved armhulerne
  • Feber og influenzalignende symptomer (kontakt læge)

Forebyggelse

Det ideelle ville være at amme babyen indenfor de første timer efter fødslen. Læg babyen til brystet fra mellem hver time til hver 3. time eller så snart du fornemmer de første tegn på sult. Din baby kan blive rastløs og begynde at putte hånden i munden. Tal med en sundhedsplejerske/ammerådgiver for at være sikker på, at babyen sutter rigtigt. Det kan gøre en verden til forskel og beskytte dig mod overfyldning eller ømme og bristede brystvorter. Springer du en amning over, så pump mælken ud (du kan gemme den i fryseren og bruge den når du er ude af huset, på arbejde eller ude at rejse). Når du ammer, så prøv at tømme brystet helt før du skifter til det andet bryst. Start næste amning med det bryst hvor du sluttede amningen sidst. Når fravænningsperioden begynder så gør det langsomt. Et pludseligt stop kan efterlade dit bryst fyldt med mælk som igen kan forårsage brystbetændelse.

Behandling

Hvis dine bryster er overfyldte, kan du prøve at amme så ofte som muligt. Et varmt kompres lige før amning kan blødgøre brysterne og gøre at der kommer mere mælk ud. Paracetamol kan hjælpe mod evt. smerter og hævelse af brysterne og hvis dine bryster stadig gør ondt efter amning kan du prøve et koldt kompres. Du kan også bruge et vådt håndklæde eller et kompres der indeholder plejende ingredienser og som samtidig plejer den følsomme hud omkring brystvorten og forebygger revner. En blid massage af brystet før og under amningen kan også hjælpe med at få mælken til at løbe. Babyen kan have problemer med at sutte på grund af de hårde brystvorter. Derfor kan du presse en lille smule mælk ud for at gøre det lettere.

IHvis du ikke ammer kan du prøve at presse en smule mælk ud med hånden eller med en brystpumpe. En god amme-bh med god støtte kan også give lindring. I tilfælde af, at ingen af delene virker og dine bryster stadig er overfyldte bør du kontakte din læge for yderligere råd.