Mælkeproduktion

Fra undfangelsen til fødslen vil din krop gennemgå mange forandringer for at sikre de bedste vækstvilkår for fosteret. Men opgaven med at pleje et nyt liv stopper ikke ved fødslen. Forandringerne i din krop vil fortsætte for at få amningsprocessen til at ske, sikre ernæringen og beskytte den nyfødte baby mod sygdomme.

Amning er processen med mælkeproduktion og den periode hvor mødre ammer deres baby. Brystet består mest af fedtvæv og mælkekirtler. Disse kirtler er ansvarlige for mælkesekretion. Mælken passerer gennem specielle kanaler og bliver frigivet gennem brystvorten ind i barnets mund.

Amningsprocessen

Gennem graviditeten vil dine bryster vokse, brystvorterne blive større og mørkere og du vil bemærke, at venerne i brystet bliver mere synlige. Når din baby er født, vil hormonet oxytocin være ansvarlig for at stimulere sammentrækningen af livmoderen og begynde at producere mælk. Den første mælk kroppen begynder at producere kaldes råmælk og er rig på næringsstoffer og antistoffer som vil beskytte dit barn mod bakterier og infektioner.

Efter to til fem dage, begynder den rigtige mælk at blive produceret og du vil sikkert bemærke, at dine bryster bliver væsentlig større, tungere og varme ved berøring. Det kaldes overfyldning og så længe barnet spiser normalt vil dine bryster tilpasse sig omstændighederne og det vil ikke give problemer. Hvis dit barn ikke spiser normalt vil overfyldningen kunne forårsage brystbetændelse; en infektion forårsaget af for meget mælk i dit bryst. Derfor er det meget vigtigt, at amme så ofte dit barn behøver det og hvis dette ikke er muligt at malke ud og tømme brystet for mælk.

Mælkeproduktionen kontrolleres af behovet. Den mængde mælk du producerer er direkte afhængig af den mængde mælk babyen drak ved sidste amning. WHO anbefaler, at prøve amning indenfor en time efter fødslen og amme efter behov eller når du bemærker de første tegn på sult hos babyen. Det mest ideelle er, at amme fuldt indtil seks måneders alderen. Herefter kan man begynde at introducere fast føde. Det anbefales af WHO, at kombinere amning med fast føde indtil to års alderen.

Fordele ved amning

Brystmælk består mest af vand, men indeholder også kulhydrater, fedt, proteiner, mineraler og andre næringsstoffer. Alle disse næringsstoffer sikrer, at babyen får hvad det behøver for at udvikle sig og vokse. Antistoffer og vitaminer fra brystmælken beskytter også babyen mod infektioner indtil dets eget immunsystem er stærkt nok til at tager over.

Andre fordele kan være reduceret risiko for allergi, astma, diabetes og forhøjet kolesterol. Babyer der ammes bliver sjældnere indlagt på hospitalet end babyer der får modermælkserstatning og studier viser, at babyer der ammes har en højere IQ.

Amning er også godt for mødre. Det sænker stressniveauet, regulerer blodtrykket, reducerer risikoen for fødselsdepression og beskytter dig formentlig mod ovarie- og brystkræft.