Kost og amning

Du har sikkert hørt det gamle ordsprog om at du gennem en graviditet skal spise for to. Selvom det i nogen grad er rigtigt, så skal du tage det med et gran salt. Studier har vist, at overdreven spisning kan vende en svangerskabssukkersyge til diabetes type II så det er vigtigt, at du spiser det din krop har brug for under en graviditet og ikke mere.

Anbefalingerne er de samme for amningsperioden. Du skal spise en sund og balanceret kost som indeholder varierede ernæringsrigtige ingredienser i den mængde din krop behøver det. I amningsperioden vil du forbrænde op til 500 kalorier mere om dagen end normalt, så i forhold til det du har taget på i vægt under graviditeten, dit stofskifte og andre faktorer bør du enten indtage større eller mindre mængder af den mad du spiser. Den sikreste måde at gøre det på er at lytte til din krop. Spis hvis du er sulten og indtag evt. lidt mindre men sunde måltider. Men hvis du oplever en nedsat appetit kan det være en god ide at tale med din læge. Det kan muligvis være et tegn på en efterfødselsdepression.

Hvad betyder “balanceret diæt” præcis?

Nøglen er varieret. Ved at spise forskellige former for fødevarer vil smagen af din brystmælk ændres og det betyder at din baby vil vænne sig til og acceptere nye smage lang tid før de bliver introduceret til fast føde. En sund kost er baseret på gode råvarer og ikke industrielt fabrikerede produkter som ikke kun har færre næringsstoffer men også indeholder mange ingredienser som din krop ikke behøver. Det kan f.eks. være farvestoffer og smagsforstærkere. Når det drejer sig om den type fødevarer du bør have på din tallerken skal den hver dag indeholde noget fra alle de grupper vi har beskrevet nedenfor:

  • Proteinrige fødevarer, som f.eks. magert kød, æg, fisk (lavt kviksølv niveau), mejeriprodukter, bønner og linser
  • Fuldkornsbrød og ris som kilder til stivelse
  • Masser af frugt og grønsager, specielt grønne grøntsager
  • Madvarer rig på calcium, som f.eks. mælkeprodukter
  • Fedt, som findes i nødder, avocado, fisk og olivenolie
  • Masser af vand

Disse madvarer skal du undgå når du ammer

Selvom de generelle anbefalinger siger, at du kan spise næsten alt i moderate mængder så er der alligevel nogle fødevarer du helt bør undgå hvis det er muligt.

Indtagelse af komælk kan somme tider forårsage symptomer som oppustethed, udslæt, hævelse i ansigtet, diarré, opkastning mm. på grund af, at babyen muligvis har en allergi overfor de proteiner der findes i komælk. Hvis du er bekymret for dette, bør du tale med din læge omkring ikke at indtage komælk i et par uger for at se om symptomerne forsvinder.

Undgå at indtage for meget koffein i amningsperioden. De generelle anbefalinger er ikke over 200mg koffein om dagen for ammende mødre. Husk på, at koffein ikke kun findes i kaffe med også i sort te, energidrikke og nogle sodavand. For højt indtag af koffein kan gøre din baby rastløs og urolig og måske have problemer med at sove.

Alkohol passerer gennem brystmælken så det er bedst at undgå sædvanlig indtag af alkohol under amning. Hvis du gerne vil have et glas vin er det bedst at gøre det lige efter du har ammet eller malke mælk ud inden og vente mindst to timer inden du igen ammer eller malker ud. På denne måde giver du kroppen så meget tid som muligt til at forbrænde alkoholen inden du igen ammer.

Nogle gange vil du vil bemærke, at din baby har mavesmerter efter du har spist krydderier, eller grøntsager som f.eks. løg, porrer eller bønner. Det kan være et tilfælde men hvis det sker hver gang bør du undlade at spise det i en periode.

Hvis du er vant til at spise sundt og med nogle specielle krydderier og babyen ikke reagerer, behøver du ikke ændre dine vaner. Babyen har formentlig allerede vænnet sig til det gennem graviditeten.