Fravænning - Multi-Mam DK


Fravænning

Før eller senere kommer det tidspunkt for ethvert barn, hvor det skal fravænnes. Det er op til dig og din baby at beslutte hvornår tidspunktet er det rette. WHO og andre eksperter anbefaler at amme indtil barnet er mindst et år. Du kan beslutte ud fra dine egne behov hvornår det er tid, eller du kan lade dit barn fortælle dig hvornår det er parat til at begynde overgangen. Hvad du end beslutter så lad være med at lade omgivelserne eller familiens forventninger påvirke din beslutning.

Du har nok blandede følelser omkring fravænning. Amning giver dig mulighed for nogle trygge stunder hvor du kan lære dit barn at kende, og du er sikkert bekymret for om du mister dette. Fravænning betyder kun, at dit barn begynder at spise mere eller mindre det samme mad som dig. Der er mange andre måder at holde den stærke følelsesmæssige kontakt på. Afsæt noget tid hver dag til at være sammen med dit barn med leg, højtlæsning eller bare nærvær. Det vil hjælpe jer begge med at komme sikkert igennem overgangen. Men lad være med at give efter for barnets krav om amning. Hold dig til den plan, du har lagt.

Hvornår skal afvænning starte?

Der er to populære metoder som kan hjælpe dig med at beslutte hvornår det rette tidspunkt er kommet. Som før nævnt kan du lade dit barn ”fortælle” dig det ved at lægge mærke til, om det mister interessen, hvilket normalt sker ved fire til seks måneder efter, at barnet er begyndt på fast føde. På den anden side kan det være, at du selv føler tiden er inde. Måske fordi du skal starte på arbejde igen. Hvis det er tilfældet kan det tage længere tid, kræfter og tålmodighed da det skal gøres gradvist.

Der er nogle grunde til, at det måske kan være godt at udskyde fravænningen en eller to måneder. Hvis dit barn er sygt, bør du vente til det er raskt. Men også hvis barnet gennemgår nogle større ændringer som f.eks. en flytning eller nye søskende kan det være godt at udskyde fravænningen for ikke give yderligere stress.

Gode råd om fravænning

Allerførst skal du starte gradvist og ikke haste gennem processen. Det vil forebygge overfyldning og brystbetændelse. Dine bryster vil have nok tid til at vænne sig til et mindre forbrug. Det vil også hjælpe til gradvist at slippe amningen.

Du kan starte processen med at skippe et måltid og tilbyde en flaske i stedet. Gør det i et par uger, og når babyen har tilvænnet sig så skip endnu et måltid. En anden måde er at forkorte den periode, du ammer og tilbyde fast føde bagefter. Derefter kan du tilbyde babyen fast føde inden du ammer så babyens appetit aftager. Du kan også forlænge perioden mellem amningerne med 10 til 15 minutter ad gangen (det er specielt effektivt ved aftenstid eller når du kun ammer et par gange om dagen).

Hvis du har problemer med at skippe amningen ved sengetid, kan det være godt at lade din partner putte babyen, mens du er i et andet rum eller ude af huset. Måske kan din baby bedre klare det, hvis du ikke er i nærheden.