Årsager til smerter ved amning - Multi-Mam DK


Årsager til smerter ved amning

Mange nybagte mødre er i den tro, at smerter i de første dage med amning er normalt. Selvom det tager noget tid for dig og dit barn at finde den rette måde for jer, at barnet sutter rigtigt kan det, at ignorere smerterne betyde, at dine brystvorter bliver beskadigede og sårfyldte. Beskadigede brystvorter kan gøre, at amning bliver meget ubehagelig. Det kan igen føre til overfyldning og brystbetændelse hvis du begynder at udelade et måltid på grund af smerterne. Mælkeproduktionen kan også falde fordi barnet ikke aftager nok mælk. Det er derfor meget vigtigt at finde ud af, hvorfor amningen er smertefuld og gøre noget ved det.

Ømme og bristede brystvorter

Den mest almindelige årsag til smerter ved amning er, at babyen sutter forkert. Når babyen lægges til brystet skal hele brystvorten og området omkring være inde i munden. Det gør suttebevægelserne mere effektive og blide ved brystvorten. Hvis det ikke sker vil babyen kun sutte på brystvorten. Det fører til smerte og bristede brystvorter.

At lære babyen en rigtig sutteteknik hurtigt vil gøre, at du kan nyde en smertefri amning og forebygge problemer med brystvorterne. Hvis skaden allerede er sket og dine brystvorter er ømme, kan du lægge et koldt kompres på brystet for at lette smerterne. Anvend et kompres med plejende ingredienser der får huden til at hele hurtigere.

Hvis smerterne er på grund af forkert sutteteknik kan du tale med din sundhedsplejerske/ammerådgiver som kan hjælpe dig med at finde den rigtige måde for dig.

Når barnet har for kort tungebånd

Problemer med amningen kan også have andre årsager. Hvis barnet har for kort tungebånd kan det være meget svært at amme rigtigt. Den medicinske betegnelse for den tilstand er ”ankyloglossia”. Det betyder, at tungebåndet (båndet af væv, der forbinder tungen med undermunden) er for kort og stramt og bevægelsen af tungen begrænses. Tal med din læge hvis du mener det kan være tilfældet. Det er nemt for lægen at klare; et lille snit foretages på vævet og du vil mærke en stor forskel når barnets tunge frit kan bevæge sig.

Trøske på brystvorten

Føler du en stærk smerte på brystvorten mellem amningerne og er dine brystvorter røde og skinnende, kan du have fået trøske. Det er en svampeinfektion som også kan have angrebet dit barns mund og/eller tunge. Du bør kontakte din læge for at få den korrekte diagnose. Der vil formentlig blive ordineret et svampemiddel.

Brystbetændelse

Symptomerne på brystbetændelse opstår normalt kun i det ene bryst. Brystet bliver ømt, hævet, rødt og varmt ved berøring. I nogle tilfælde kan det også give feber. Brystbetændelse udvikles normalt som en reaktion på overfyldning eller en tilstoppet mælkekirtel. Det giver grobund for bakterier og dermed en infektion. Det behandles med varme kompresser, blid massage før og under amning og amning oftere end normalt. Hvis symptomerne ikke bedres inden 24 timer, bør du søge læge.

Tilstoppede mælkekirtler

Hvis du opdager et ømt område eller en knude kan det være en tilstoppet mælkekirtel på grund af mælkeophobning. Det sker normalt på grund af det overtryk der sker i brystet. F.eks. har din amme-bh ikke den rigtige størrelse. Har du f.eks. kørt for lang tid kan sikkerhedsselen være årsagen. Som ved brystbetændelse kan blid massage og hyppigere amninger afhjælpe problemet.