Amning af nyfødte - Multi-Mam DK


Amning af nyfødte

Hvornår er det det rigtige tidspunkt at starte med at amme en nyfødt? Allerede når lægen, jordemoderen eller sygeplejersken lægger den nyfødte på dit bryst for første gang er det en unik mulighed for at starte, og give babyen råmælk. Råmælk er den første mælk der produceres i dit bryst efter fødslen og den indeholder antistoffer som beskytter din baby mod infektion.

Det er rigtig vigtigt, at din baby sutter rigtigt fra starten. På den måde vil du undgå problemer med amningen og også forebygge revnede og sårfyldte brystvorter. Amning bør ikke være smertefuldt så hvis du oplever det, skal du endelig spørge om hjælp.

Sådan læger du babyen at sutte rigtigt

Læg dit barn tæt ind til dig. Vend babyens hoved let bagud og tryk kinden tæt ind til brystet men hold næsen fri, så babyen frit kan trække vejret. Når babyen sutter rigtigt skal brystvorten være placeret helt bagerst i munden så mælken kan løbe direkte ned i halsen.

Hvis din baby har problemer med at sutte, kan du prøve at skifte stilling indtil du finder en der passer jer begge. Hvis du har nogen problemer eller vanskeligheder kan du altid kontakte din sundhedsplejerske/ammerådgiver. Det vil spare dig for en masse stress og tvivl om hvorvidt du gør det hele rigtigt.

Hvor ofte skal du amme?

En tommerfingerregel er, at du aldrig kan amme din baby for ofte. Men du kan amme for sjældent. Lad derfor være med at holde dig til et specifikt skema men am så snart du bemærker de første tegn på sult. Det kan være:

  • Øget aktivitet
  • Higen efter brystvorten
  • Smasker eller slikker læberne

Gråd er et for sent tegn på sult, så prøv at lægge mærke til tidligere tegn og am et lille stykke tid inden gråden starter. Det betyder, at du formentlig skal amme mellem otte til 12 gange om dagen. Det er normalt for en sund og velnæret baby. Am så længe babyen sutter aktivt og tilbyd så det andet bryst. Hvis den nyfødte er meget træt kan det være du skal vække og tilbyde det andet bryst.

Sådan ved du, at din nyfødte får mælk nok

Efter at have fået deres normale fødselsvægt tilbage vil babyen fortsætte med at tage på. I gennemsnit vil en nyfødt tage ca. 200g på om ugen. Det er let at kontrollere via jævnlige vejninger, men der er også andre tegn. I den første uge kan du forvente et stigende antal beskidte bleer hver dag (en den første dag, to den næste dag etc.). Efter dag fire kan du forvente 4 eller flere afføringer om dagen. En normal afføring er let flydende, måske med små klumper. Med våde bleer gælder det samme med antallet af våde bleer. Efter første dag en våd ble og ca. seks eller flere våde bleer efter dag fire.

Hvis du bemærker:

  • Ingen beskidte eller våde bleer
  • Urinen er mørk (efter dag 3)
  • Afføringen er mørk (efter dag 4)
  • Babyen spiser ikke så ofte som anbefalet eller hvis
  • Dine bryster er ømme eller du har feber og influenzalignende symptomer

Bør du kontakte din læge for råd.