Ammetips - Multi-Mam DK


Ammetips

Amning er meget gavnligt for både mor og baby. Og ikke kun det. Det er også en fantastisk mulighed for at lære dit baby at kende. Dog kan amning være udfordrende specielt i begyndelsen. Alle nybagte møde og deres babyer er forskellige men med lidt øvelse, vil du helt sikkert finde den magiske opskrift på hvordan du nyder at amme. Disse gode råd kan hjælpe dig med svar på dine evt. spørgsmål:

 • Selvom amning kan give en noget ubehagelig følelse i begyndelsen, skal det ikke være smertefuldt. Hvis du oplever smerte er det nok fordi din baby ikke sutter rigtigt. Den rigtige stilling er, når ikke kun brystvorten men også området omkring er inde i munden med kinden tæt ind til brystet og næsen fri. I denne stilling vil brystvorten være placeret helt bagerst i munden og suttebevægelserne er så effektive at mælken presses ud.
 • Brug den korte tid du har på hospitalet efter fødslen til at spørge en sygeplejersken eller en ammerådgiver til råds og få kontrolleret at babyen sutter rigtigt. Vær ikke bange for at spørge om hjælp og stille spørgsmål hvis du er i tvivl om noget. Specielt hvis du har smerter eller babyen ikke tager på i vægt.
 • Tre eller fire dage efter fødslen vil dine bryster pludselig vokse. Det er på grund af mælkeproduktionen der er nødvendig for at holde din baby velernæret. Vær forberedt på, at have nogle amme-bh’er klar inden fødslen(vælg en skål som er noget større end normalt, så den passer godt).
 • At tilbyde din baby en sut eller en flaske for tidligt kan skabe forvirring og afvisning af brystvorten. Undlad at tilbyde det i den første tid, så ammerutinerne kan komme på plads.
 • Hvis du planlægger at rejse eller behøver at springe en amning over kan det være en god ide at malke ud for at forebygge overfyldning. Du kan opbevare mælken i fryseren og bruge det som erstatning hvis du er ude eller når du starter på arbejde.
 • Når du køber en brystpumpe bør du vælge et skjold der passer til dit bryst. Hvis skjoldet er for lille eller for stor kan det påvirke den mængde mælk du kan malke ud og beskadige dine brystvorter.
 • Hvis dine brystvorter bliver ømme eller får revner og sår, kan du bruge et kompres som vil hjælpe med en hurtigere opheling af brystet. For at beskytte brystvorterne kan du smøre med en balm ind i mellem amningerne. Balmen skal være sikker for dig og din baby og det er vigtigt, at den kan blive siddende under amningen. At presse et par dråber mælk ud efter amningen og smøre brystvorten med det kan også hjælpe.
 • Vælg at amme i et roligt, stille rum uden forstyrrelser. Sid komfortabelt og hav et glas vand ved hånden, da amning godt kan give tørst.
 • Hvis du har fået et kejsersnit eller bare er udmattet efter fødslen kan du prøve at ligge på siden, når du ammer.
 • At lære at amme en for tidligt født baby kan nogle gange være mere udfordrende og tage lidt længere tid. Men som med al amning, vil det blive meget nemmere når rutinerne er på plads og ende med at være en rigtig god periode for dig og din baby.
 • Endelig, vær tålmodig. Giv dig selv og din baby noget tid til at lære hvad der er bedst for jer og bliv ikke skuffet hvis du løber ind i nogle bump på vejen. Med vedholdenhed og små eksperimenter vil du og din baby meget hurtigt kunne nyde de hyggelige stunder med amning.