Alkohol og amning - Multi-Mam DK


Alkohol og amning

Der florerer stadig gamle myter omkring at indtage alkohol mens man ammer. En af dem er, at øl kan få mælkeproduktionen til at stige hos moderen. Du har sikkert også hørt at et par drinks er i orden og på ingen måde skader dit barn.

Hvad siger eksperter om indtagelse af alkohol og amning?

Studier har klart afvist disse myter og dokumenteret, at den samme koncentration af alkohol som ophobes i moderens blodbaner også ender i modermælken. Selvom det dog er en lille del af den samlede mængde alkohol du indtager skal du tænke på, at babyens lever er lille og ikke helt udviklet og den evne til at forbrænde er meget mindre end hos en voksen. En tre måneder gammel baby har en 50% mindre kapacitet sammenlignet med en voksen.

Studier viser også, at hvis brystmælken indeholder alkohol kan det forårsage ændringer i babyens sove- og spiserytmer. Selvom alkohol kan føre til, at babyen bliver sløv og falder i søvn betyder det også at babyen vil sove mindre end normalt. Babyer under tre måneder har den største risiko for skader fra alkohol, specielt når det kommer til den motoriske udvikling. Derfor er alle eksperter enige om at nybagte mødre bør holde sig helt fra alkohol i babyens første tre måneder.

Videnskabelige undersøgelser er meget klare omkring myten om at indtagelse af alkohol får mælkeproduktionen til at stige – alkoholiske drikke har faktisk den modsatte effekt. Ved at dehydrere kroppen nedsættes mængden af væske i kroppen, der skal bruges til at producere mælk. Alkohol nedsætter også mængden af oxytocin som er det hormon der er er nødvendig for amningen og babyen indtager derfor ca. 20% mindre mælk hvis moderen har indtaget vin, øl eller andre alkoholiske drikke.

Sådan kan du lejlighedsvis indtage alkohol mens du ammer.

Hvis det virkelig er et stort offer at undlade at indtage alkohol er der nogle ting du kan gøre for at begrænse din babys påvirkning fra brystmælken. Når du kender de generelle anbefalinger om hvorledes alkohol omsættes i kroppen vil du være i stand til at planlægge dit alkoholindtag og stadig amme din baby.

Koncentrationen af alkohol i blodet er højest fra 30-90 minutter efter indtagelsen af alkohol og den tid det tager for alkohol helt at forlade kroppen er individuel fra kvinde til kvinde. Anbefalingerne fra American Acadamy of Pediatrics Section on Breastfeeding lyder på 0,5g alkohol pr. kg kropsvægt. Det betyder, at en kvinder der vejer 60 kg kan indtage 60 ml alkohol, 240 ml vin eller to øl og stadig kunne amme uden problemer. Du skal dog planlægge amningen så der er mindst to timer fra indtagelsen af alkohol til du ammer. Derudover anbefales det ikke at indtage mere end en til to genstande pr. uge.

Andre muligheder er udmalkning og opbevaring af din mælk inden du indtager alkohol så du kan give din baby en flaske eller modermælkserstatning indtil koncentrationen af alkohol i blodet er faldet. Hvis du springer en amning over kan det være en god ide at malke mælken ud og smide det væk for at undgå overfyldning. Indtag altid et glas vand sammen med alkohol for at forebygge dehydrering.

Referencer:

  • Alcohol does not increase milk production. (Mennella & Beauchamp 1991, 1993; Mennella 1997, 1999).
  • More than 2 drinks may inhibit let-down of milk (Coiro et al 1992; Cobo 1974).
  • Changes in the infant’s sleep-wake patterns (Mennella & Gerrish 1998).
  • Reduced gross motor development connected to the daily consumption of alcohol (Little et al 1989).